reThink | La segregació de Nutrexpa
15711
single,single-post,postid-15711,single-format-audio,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

La segregació de Nutrexpa

01 Aug La segregació de Nutrexpa

En els darrers dies s’ha estat parlant i molt de la segregació de Nutrexpa, una de les principals empreses catalanes d’alimentació, en dues empreses diferenciades.

nutrexpa2

Les dues empreses fundadores, els Ventura i els Ferrero, han decidit dividir el grup en dues parts a partir de 2015  i avançar per separat a partir de llavors. Els Ferrero es quedaran amb la rendible divisió de cacau (Nocilla, Cola-Cao) i els Ventura amb la divisió de galetes i “altres” (Cuétara, Artiach, La Piara, Aneto), que compta amb més potencial de creixement.

nutrexpa

La divisió de cacau comptarà amb 2 fàbriques (a Parets del Vallès i a Montmeló) i facturarà 200 milions d’euros, mentre que la divisió de galetes comptarà amb fàbriques a Villarejo de Salvanés (Madrid), Reinosa (Cantabria), Orozco (Guipuzcoa), Riudarenes (Girona) -dedicada a ‘Phoskitos’ y mel-, Manlleu (Barcelona) -fàbrica de la Piara- y Artés (Barcelona) -Aneto-. S’estima que facturarà uns 370 milions d’euros.

Cal destacar que tot i que el motiu oficial de la segregació és l’especialització, a ningú se li escapa que són les diferències entre les famílies fundadores les que han impulsat aquest canvi. En aquest sentit, el motiu últim -no confessat- seria molt diferent a la recent segregació del gegant Kraft en dues empreses diferenciades (Kraft i Mondelez), o de la segregació de la divisió de cafè de Sara Lee (Marcilla a Espanya) en una nova empresa.

Caldrà veure com aquesta separació afecta la logística de les noves empreses.

No és cap secret que Nutrexpa és un dels principals clients de l’operador logístic Carreras, que els hi gestiona varis magatzems a més de  la distribució del producte acabat. És evident que la separació provocarà canvis en l’organització logística i que s’haurà de veure si, després d’un període de transició, Carreras segueix sent l’operador de les dues empreses resultants. Evidentment, cada una de les empreses per separat serà menor que el conjunt actual, i per tant el seu pes i quota dins de Carreras quedarà diluït, amb les implicacions en la pujada de les tarifes que això pugui provocar.

carreras

Així mateix, la divisió de cacau tindrà el seu centre de gravetat al Vallès Oriental, amb les seves fàbriques a Parets del Vallès i a Montmeló. Si és possible gestionar la distribució a tot Espanya amb un únic magatzem a Catalunya serà una de les primeres tasques del grup dels Ferrero.

D’altra banda, la divisió de galetes té centres a tot Espanya (Madrid, Cantàbria, Guipúzcoa i Catalunya), i el més gran volum (les galetes) es produeixen a Madrid i a la zona Nord. Establir el nou model de distribució d’aquesta part, sense el gran volum de les marques Cola-Cao i Nocilla, serà també un repte pel nou equip logístic del grup dels Ventura.

 

No Comments

Post A Comment